4 Απρ 2014

«Φιλικό με τον Ολυμπιακό; Πλάκα μου κάνετε!»

«Φιλικό με τον Ολυμπιακό; Πλάκα μου κάνετε!»Ο πιο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού, Μάϊκ Μπατίστ κάνει τον απολογισμό της έως τώρα ευρωπαϊκής πορείας του “τριφυλλιού” και μιλάει στο gazzetta.gr για τον Αλβέρτη και την σημασία του ντέρμπι, ενόψει πλέϊ-οφ.  

Όταν ένας παίκτης έχει περάσει τα 10 από τα 14 χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας στον Παναθηναϊκό, έχει κατακτήσει 3 ευρωπαϊκά τρόπαια και συνολικά 15 εγχώριους τίτλους (8 πρωταθλήματα και 7 Κύπελλα) με την “πράσινη” φανέλα και θεωρεί το ΟΑΚΑ ως δεύτερο σπίτι του και την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, τότε σίγουρα, ακόμη κι αν φέτος δεν έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής, η γνώμη του μετράει πολύ... Ο λόγος για τον Μάϊκ Μπατίστ, που στο εφετινό Top-16 μπορεί να έχει τα χαμηλότερα νούμερα της καριέρας του (μ.ο. 3,4π. & 2,5ρ. σε 8,9‘), ωστόσο, από τη μέρα που ο Φραγκίσκος Αλβέρτης (6-1 ρεκόρ) διαδέχτηκε τον Αργύρη Πεδουλάκη, έχει πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής (μ.ο. 15,5‘) και έχει ανεβάσει την παραγωγικότητά του (μ.ο. 4,5π. & 4,8ρ.). Το gazzetta.gr συνάντησε τον 36χρονο Αμερικανό φόργουορντ στα αποδυτήρια των “πρασίνων” μετά τη νίκη-πρόκριση (69-60) επί της Ουνικάχα Μάλαγα και ο “Iron Mike”, ανέλυσε την έως τώρα πορεία των Κυπελλούχων Ελλάδας και μίλησε για την αλλαγή προπονητή, το επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και τη συνέχεια στην Ευρωλίγκα.
- Μαϊκ, τέλος καλό, όλα καλά... Η αποστολή επετεύχθη, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στους “8” της Ευρωλίγκα, αλλά νομίζουμε ότι “τρώγοντας, ανοίγει και η όρεξη” έτσι δεν είναι;
«Όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό, κάθε αποστολή είναι σκληρή και δύσκολη! Πρέπει να παίξεις καλά στην 1η φάση της Ευρωλίγκα, βήμα-βήμα να πλασαριστείς στην πρώτη δυάδα του ομίλου για να έχεις καλή κλήρωση στο Top-16 και μετά να είσαι έτοιμος να μπεις στον πόλεμο! Φέτος, είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά διαθέτουμε την εμπειρία και τα κατάλληλα πρόσωπα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε! Πλέον, είμαστε στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και την επόμενη εβδομάδα, θα μάθουμε ποιος θα είναι ο αντίπαλός μας στα προημιτελικά... Για την ώρα, μπορούμε να χαρούμε για λίγο την επιτυχία μας και από αύριο (σ.σ.: σήμερα), να αφοσιωθούμε στην δουλειά και την προπόνηση για να γίνουμε ακόμη καλύτεροι! Έχουμε μεγάλο κίνητρο για να προσπαθήσουμε περισσότερο...»
- Πόσο δύσκολη ήταν η εφετινή πορεία ως τα πλέϊ-οφ;
«Αρκετά περίπλοκη υπόθεση! Βρεθήκαμε στον πιο δύσκολο όμιλο, ίσως από καταβολής της διοργάνωσης, στον οποίο - όπως αποδείχτηκε - όλες οι ομάδες μπορούσαν να χάσουν και να κερδίσουν οπουδήποτε! Αρκετές ομάδες έπαιζαν καλά και στο τέλος έχαναν, άλλες ξεκίνησαν άσχημα, αλλά στη συνέχεια βρήκαν τη φόρμα τους και βελτιώθηκαν αισθητά, με αποτέλεσμα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, να μην ξέρεις τι να περιμένεις... Δεν μπορούσες να υπολογίζεις ούτε στη λογική, ούτε στις δυναμικότητες των αντιπάλων. Έπρεπε απλά να βασίζεσαι στον εαυτό σου, στο τι μπορείς εσύ να κάνεις σαν ομάδα και να στοχεύεις στη νίκη έστω και με έναν πόντο! Μέσα σ‘ όλα αυτά, εμείς αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε προπονητή, οπότε νομίζω ότι η εφετινή διαδρομή στο Top-16, ήταν σίγουρα η πιο δύσβατη της καριέρας μου!»
- Ξέρεις καλά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη από τον καιρό που είσαστε συμπαίκτες... Πως είδες εσύ, την προσπάθεια που έκανε για να αλλάξει το ηθικό και την διάθεση της ομάδας, αυτές τις τελευταίες 4 εβδομάδες;
«Από την εποχή που ήταν αρχηγός, ο “Φράγκι” ήταν πάντα ο μέντορας και ο εμπνευστής όλων των υπολοίπων παικτών! Ήταν αυτός που έβρισκε πάντα τον τρόπο να δίνει κίνητρο σε όλους... Αυτό τον ακολούθησε και σε όλο το διάστημα που ήταν team manager και τον ακολουθεί και τώρα που είναι ο head-coach και έχει αναλάβει την ευθύνη για τη συνολική εικόνα της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Όταν ένας προπονητής, έχει την ευχέρεια να “μιλάει” στην ψυχή του παίκτη, τότε κερδίζει αυτόματα τον απόλυτο σεβασμό του! Όλοι στην ομάδα, γουστάρουν πολύ τον τρόπο με τον οποίο μας “φτιάχνει” πριν από τα παιχνίδια αλλά και το πως διαχειρίζεται τις κακές και τις δύσκολες στιγμές που έχουμε μέσα στο γήπεδο, λέγοντάς μας πόσο πολύ μας πιστεύει... Νομίζω ότι έχει κάνει ένα πολύ σωστό ξεκίνημα στην προπονητική!»
- Πως τον βλέπεις από πλευράς τακτικών γνώσεων και coaching;
«Στην τακτική δεν έχει αλλάξει πάρα πολλά σε σχέση με την φιλοσοφία του Πεδουλάκη κι αυτό ήταν πολύ έξυπνο από μέρους του, γιατί βρισκόμαστε στα μέσα της σεζόν και για την ακρίβεια στην πιο κρίσιμη καμπή της. Άλλαξε δύο-τρία πραγματάκια, που φαίνονται από το ότι πλέον επιδιώκουμε να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό και να εκδηλώσουμε πιο γρήγορες επιθέσεις στο set παιχνίδι, ενώ “άνοιξε” αρκετά το rotation! Με τον Πεδουλάκη έπαιζαν 6-7 παιδιά, τώρα χρησιμοποιούνται 10-11 παίκτες σε κάθε παιχνίδι! Αυτή η κίνηση βελτίωσε την διάθεση πολλών από μας, που χρησιμοποιούμαστε από λίγο έως καθόλου και όποιος μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, είναι έτοιμος να τα δώσει όλα για την ομάδα και τον προπονητή...»
- Μετά από σχεδόν 10 χρόνια στην Ελλάδα, την άλλη Πέμπτη (10/04) θα παίξεις για πρώτη φορά σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που θα θυμίζει περισσότερο φιλικό παρά αγώνα “ζωής ή θανάτου”, όπως πολλοί περίμεναν, όταν έγινε γνωστό το πρόγραμμα του ομίλου στο Top-16...
«Μου κάνεις πλάκα, έτσι; Αυτό φίλε μου δε γίνεται! Δεν υπάρχει παιχνίδι κόντρα στον Ολυμπιακό που να έχει φιλικό χαρακτήρα! Μπορεί να μην έχει βαθμολογική σημασία, υπό την έννοια ότι και οι δύο ομάδες έχουμε προκριθεί με μειονέκτημα έδρας και το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει την μοίρα μας, αλλά πάντα, όταν μιλάμε γι‘ αυτό το ντέρμπι, θα είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση... Σέβομαι πολύ την παράδοση που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοί μας στην Ευρωλίγκα, τα δύο τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ισάριθμοι τίτλοι που κατέκτησαν δεν είναι καθόλου αμελητέο επίτευγμα... Αλλά μία νίκη στον Πειραιά, θα μας βοηθήσει να μπούμε σε έναν πολύ καλό ρυθμό και θα δώσει μεγάλη ώθηση ενόψει της μάχης των πλέϊ-οφ. Για μας θα είναι ένα ντέρμπι όπως όλα τα άλλα και θα πάμε στο ΣΕΦ για να κερδίσουμε! Αν τα καταφέρουμε εκεί, τότε μπορούμε να καταφέρουμε σε οποιαδήποτε έδρα...»
- Ποια ομάδα προτιμάς, την ΤΣΣΚΑ ή την Ρεάλ;
«Δεν έχει καμία σημασία! Θυμάσαι το 2011, που όλοι μας είχαν ξεγραμμένους κόντρα στην Μπαρτσελόνα και όχι μόνο την αποκλείσαμε, αλλά πήραμε και το τρόπαιο μέσα στην Βαρκελώνη; Είμαι σίγουρος ότι και τώρα, ο περισσότερος κόσμος το ίδιο πιστεύει, ότι μέχρι εδώ καλά ήτανε... Επειδή τις έχω παρακολουθήσει πολύ, θεωρώ ότι και οι δύο ομάδες είναι πολύ δυνατές, αλλά με όποια και να παίξουμε θα γίνει μεγάλη μάχη...»


www.gazzeta.gr